Never run faster than your guarding angels can fly

måndag 24 december 2012

Tomten

Nordisk tro

Enligt relativt gamla nordiska sägen finns det flertalet berättelser som säger hur man skall bete sig och vad man skall göra på julafton och innan för att tomten som kommer med klapparna skall bli glad.

En viktig gammal tradition är att man skall sätta ut som exempel lite gröt till gårdstomten för att han inte skall bli jobbig under kommande år.

Tomten var en slags skuggbonde med övernaturliga krafter som såg till att gården har lycka med sig.

Han antogs ofta vara den förste mannen som odlade upp just den gården, och som inte kommer till ro efter döden, utan hela tiden måste se till "sin" gård.

Han visade sig ogärna, men beskrivs som en äldre man och mindre än människor (exakt hur liten varierar), ofta med vitt skägg, gråa kläder och luva. Det var viktigt att hålla sig väl med honom och inte förarga honom på något sätt.

Tomten hade ett vresigt temperament och kunde hämnas om man exempelvis misskötte djuren eller behandlade honom respektlöst. Framför allt vakade han över djuren i stall och ladugård.

Som tack för hans arbete gav man tomten en skål gröt.

Enligt en senare tradition skulle han vara särskilt förtjust i risgrynsgröt (sötgröt), som därför även kallas tomtegröt.

Till sägner om tomten hör hur han i vrede dräper en ko när han inte får en klick smör i sin gröt, eller hur han belönas med nya kläder, vilka dock gör att han anser sig för fin för att fortsätta med sitt arbete.

Det säger även något om bondesamhällets värderingar att tomten, gårdens skyddsväsen, är en man, medan skogsrået, vildmarkens skyddsväsen, är en kvinna.

Man skall också sätta fram öl till änglarna på verandan, så kallad änglaöl.

Det förekommer också en hel del skrock i den nordiska folktron.

Bland annat så sägs det att djuren skulle kunna tala under natten mellan julaftonen och juldagen.

Det sägs också att när man äter gröten på julafton så skall man lägga ner en mandel i den och den som sedan får mandeln kommer att blir gift under kommande år.

Helst skall man låta ljusen
brinna och sätta fram mat på borden på kvällen .
Det är för att det inte ska ske dödsfall och att de dödas själar återvänder hem under den här natten och då skall det finnas mat till dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar