Never run faster than your guarding angels can fly

onsdag 15 maj 2013

Björksav


Att dricka björksav är en urgammal tradition. Från många nordliga länder finns uppteckningar om att man i hundratals år samlat och druckit sav. 

Det tillverkas också vin och hälsodryck baserade på sav. Sav är en färskvara som endast tål några dagars förvaring i kyla om inte konserveringsmedel tillsätts, annars kan den börja jäsa.

Saven har använts utvärtes i t ex hårvatten och i äldre tider även invärtes i medicinskt syfte mot bl a tuberkulos, kolik och njursten.

Det faller sig ganska naturligt att man prövade det mesta som naturen kunde frambringa mot de sjukdomar man saknade ordentlig bot för.

Att saven skulle ha några undergörande effekter på hälsan förefaller mycket tveksamt. 

Vatten är huvudbeståndsdelen i sav. Den innehåller mineraler, bl a kalium, frukt- och druvsocker och en rad andra sockerarter, aminosyror samt möjligen (?) antioxidanter. Den är svagt sur. Den kan väl närmast liknas vid "naturens egen sportdryck" om än en ganska utspädd sådan.

Hur mycket sav som kan tappas utan att skada trädet är svårt att säga. Varje åverkan på trädet är ju en skada, men å andra sidan torde det vara svårt att ha ihjäl ett träd genom att tappa sav. Saven kan tappas genom att borra ett 2-3 cm djupt hål i stammen och föra in och täta runt ett rör. Alternativt kan man skära skåror i barken. Det ger fula sår. Enklare och klart mindre skadligt för trädet är att kapa och böja ner en medelgrov gren och hänga på en flaska.

 Att tappa sav ingår inte i allemansrätten! Man måste ha markägarens tillstånd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar